Čárové kódy GS1 na vlnách Českého rozhlasu

Na konci března odvysílal Český rozhlas pořad o historii a budoucnosti čárových kódů GS1 v oblasti značení potravin.

98184347_1Redaktorka publicistiky Jolana Nováková posluchačům představila historii čárových kódů GS1 určených pro snímání na pokladnách. Oblíbený gastronomický pořad Dobroty se tentokrát zaměřil na to nejdůležitější, co předchází vaření: na nákup potřebných potravin a ingrediencí. Ten je nemyslitelný bez robustního a globálně funkčního systému automatické identifikace výrobků.

Autorka pořadu dala slovo prezidentovi GS1 Czech Republic Jaroslavu Camplíkovi, který posluchače přenesl v čase o třicet let zpět, kdy se začaly označovat první československé výrobky standardními čárovými kódy EAN. Jaroslav Camplík popsal výhody, které systém automatické identifikace přinesl konečným spotřebitelům a celému dodavatelskému řetězci. Michael Šimek, produktový manažer GS1 BarCodes, vysvětlil, jaká data jsou zakódována v čárových kódech snímaných na pokladnách, a pomohl uvést na pravou míru některé nepřesnosti, které může mít laická veřejnost v povědomí (např. vztah země původu výrobku k národnímu prefixu GS1 v numerické řadě kódu). Posluchači celorepublikového regionálního vysílání se mohli dále dovědět, že se vývoj datových nosičů pro POS (Point od Sales; místa prodeje) nezastavil. Hovořilo se o nových čárových kódech GS1 DataBar, známých spotřebitelům již v několika evropských i mimoevropských státech, o možnostech samostatného skenování zboží zákazníkem bez asistence pokladních i o dalším vývoji řešení pro automatickou identifikaci, které má z cíl další zvýšení komfortu a bezpečnosti zákazníka a interakci s obchodníkem a dodavatelem potravin a rychloobrátkového zboží.

Pořad si můžete poslechnout zde: http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3091541